11 April 2017
A Régiók Európai Bizottsága szocialista párti csoportja komolyan aggódik a legújabb magyarországi fejlemények miatt

A Régiók Európai Bizottsága szocialista párti csoportja komolyan aggódik a legújabb magyarországi fejlemények miatt

„A jogállamiság helyzete az EU-ban helyi és regionális nézőpontból” című március 23-i állásfoglalás​ nyomán a PES csoport elnöke, Catiuscia Marini – aki egyben az olaszországi Umbria régió elnöke is – komoly aggodalmának adott hangot a magyar kormány közelmúltbeli tevékenysége miatt.

A PES elnöke elítéli a magyar felsőoktatási törvényben történt módosításokat, amelyek ezentúl kötelezővé teszik a Magyarországon működő külföldi egyetemek számára, hogy a saját országukban is egyetemet tartsanak fenn. Ez a jogszabályváltozás, amelyet szabálytalanságokról szóló hamis vádak miatt vezettek be, közvetlen diszkriminatív hatással van a budapesti Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) működésére. A jogszabály tartalmánál és elfogadása módjánál fogva elfogadhatatlan támadást jelent az Európai Unió alapvető értékei, köztük a kutatás és a felsőoktatás szabadsága, a jogszerű eljárás biztosítása és a megkülönböztetésmentesség ellen. Marini elnök emellett csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Áder János magyar köztársasági elnök az alkotmányosságát illető súlyos kétségek ellenére aláírta a törvényt, és ezzel lehetővé tette annak hatályba lépését.

„Tekintve hogy az európai integráció közös értékeken és alapelveken alapul, a jogállamiság egyik tagállamban való megsértése az egész EU jogrendjére nézve fenyegetést jelent, ahogy azt az RB állásfoglalása is kinyilvánítja” – hangsúlyozta Catiuscia Marini. „Ugyanebbe az irányba mutat a külföldről (akár uniós programok keretében) finanszírozásban részesülő nem kormányzati szervezetek tevékenységeinek korlátozásáról szóló jogszabálytervezet is, mely ellentétes azzal az alapgondolattal, hogy a demokratikus folyamathoz dinamikusan működő civil szervezetekre van szükség, amelyek szabadon képviselhetnek különböző álláspontokat.”

A PES csoport emellett mély aggodalmát fejezi ki a múlt hét végén több mint 8 millió magyar szavazónak kiküldött, „Állítsuk meg Brüsszelt!” című „nemzeti konzultációs” kérdőív miatt is. A csoport hangsúlyozza, hogy az európai integráció a közösen hozott döntések tiszteletben tartására épül. 

„Nagyon nyugtalanító, hogy egy tagállam kormánya elfogult, negatív kampányba kezd ahelyett, hogy a társadalom minden szegmensének és a kormányzat különböző szintjeinek bevonásával zajló, nyitott vitafolyamatban kérné ki a polgárok véleményét” – hangsúlyozta Marini asszony.

A PES csoport attól tart, hogy a magyar kormány elszigeteli az országot, ami az európai integráció és az uniós alapok előnyeit élvező magyar városokra és régiókra is negatív hatással lehet. „Ezt pedig nagyon szeretnénk elkerülni, mert úgy véljük, hogy minden kormányzati szint csak a saját cselekedeteiért lehet felelős” – emelte ki Marini asszony.

Yoomi Renström (PES/SE), az RB SEDEC szakbizottságának elnöke személyes véleményeként hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy „a kutatás, oktatás és tanulás szabadsága nemcsak a demokráciához elengedhetetlen, hanem a gazdasági konjunktúrához és ahhoz is, hogy fenntartható jövőt tudjunk építeni. A kutatás és az oktatás viszont csak akkor működik jól, ha nem kötik gúzsba az országhatárok. Nem engedhetjük, hogy ezt a szabadságot bármely uniós tagállamban korlátozzák – már csak azért sem, mert ez kárt okozna azoknak a városoknak és régióknak, ahol a helyi fejlődéshez hozzájáruló, neves felsőoktatási intézmények működnek.”

http://webapi.cor.europa.eu/documentsanonymous/cor-2017-00961-00-01-res-tra-hu.docx

Top