30 November 2017
Boros Borbála (Veresegyház, Pest megye) a Régiók Európai Bizottsága PES csoportjának „Az én Európám, az engem megillető jogok” címmel meghirdetett 2017-es fotópályázatának közönségdíjasa

Boros Borbála (Veresegyház, Pest megye) a Régiók Európai Bizottsága PES csoportjának „Az én Európám, az engem megillető jogok” címmel meghirdetett 2017-es fotópályázatának közönségdíjasa

A Régiók Európai Bizottsága mai plenáris ülésének kezdete előtt a PES-csoport átadta a díjakat a 10. alkalommal megrendezett éves fotópályázata nyerteseinek. „Az én Európám, az engem megillető jogok” témakörében amatőr és hivatásos fotósok számára meghirdetett pályázatban arra kérték a 18. életévüket betöltött uniós lakosokat, hogy egy fotóval fejezzék ki, hogy mit is jelent számukra ez a nagyon is aktuális kérdés. Több mint 500 fotó érkezett az ez évi versenyre.

A közönségdíjat Borsos Borbála nyerte Veresegyházról (Pest megye), aki 500 euró értékű fotófelszerelést kap.

„A fotópályázatnak köszönhetően évről évre egyre jobban lenyűgöz minket az európaiak alkotóképessége” – jelentette ki Randel Länts, a PES-csoport tagja, Viljandi (Észtország) önkormányzati képviselője és a 2017-es verseny zsűrijének elnöke. „Az idei képek azt mutatták, hogy a polgárokat a hatalommal való visszaélés, az erőszak és az alapvető emberi jogokkal szembeni fenyegetések kérdése foglalkoztatja. Ugyanakkor arról is tanúskodnak, hogy a polgárok között nagyfokú a szolidaritás.” „A döntés nem volt könnyű, és a zsűriben vita volt arról, hogy milyen típusú képet akarunk díjazni és kiemelni” – tette hozzá. „Végül úgy döntöttünk, hogy 3 alapvető és egyetemes értékre hívjuk fel a figyelmet, amelyek fontosak politikai családunk számára: ezek a véleménynyilvánítás szabadsága, a békés világban való élethez való jog és az ahhoz fűződő jog, hogy azt szeressük, akit akarunk”.

Fotójával kapcsolatban Borsos Borbála elmondta: A fényképet a Másállapotot a szülészetben! mozgalom egyik rendezvényén készítettem, amelynek magam is aktivistája vagyok. A mozgalom küldetése, hogy együttes változást idézzen elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú ellátás megvalósuljon.

Tüttő Kata a PES frakció tagja hozzátette: A Másállapotot a szülészeten mozgalom a nők emberi méltóságáért áll ki a várandósság kezdetétől a gyermekágyas időszakig. Ha szeretnénk, hogy a nők több gyermeket vállaljanak, akkor meg kell értenünk, hogy mit élnek át ebben az időszakban az egészségügyi ellátórendszerben és ez milyen negatív hatással lehet további gyermekek vállalására. Sokszor nem maga a szülés fáj igazán hanem, hogy elveszítjük a kontrollt a testünk felett, hogy nélkülünk hoznak döntéseket rólunk.

Az idei nyertesek:

1. díj: Antje Bücker (Haltern am See, Németország)
2. díj: David Taquin (Frameries, Belgium)
3. díj: Adela Nistora (Brad, Románia)
Közönségdíj: Borsos Borbála (Veresegyház, Magyarország)

A díjnyertes képeket lásd a fotópályázat oldalán.

Itt töltheted le a fotókat poszter formátumban​.

Top